Pilaf de hrișcă cu ciuperci și vin

Ce-o fi hrișca aia? Pe scurt, mămăliga rușilor. Echivalentul rusesc al poveștii noastre cu mămăliga din nimica e cu hrișcă pe toporișcă. Fierbe în 10-15 minute, nu se prinde de oale, are gustul de alună al cerealelor integrale (deși nu e propriu-zis cereală) și se poate mânca cu absolut orice. Și pentru din ăștia ca mine, care nu se omoară după orez, e înlocuitorul perfect. Versiunea cea mai simplă e cașa, adică hrișcă fiartă-n apă, amestecată, după ce-a fiert, cu ulei (de care aveți) sau unt, sare și ce-o mai fi (mie-mi place cu brânză, bucățele de carne prăjită, ochiuri, cârnăciori și ce-oi mai avea prin frigider). Iar dacă aveți prieteni în Basarabia, e cel mai minunat cadou, pentru că la noi e cam de 5 ori mai scumpă.

Ingrediente:

  • 300 g de hrișcă
  • 4-5 linguri de ulei
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov
  • 4-5 ciuperci (de care-aveți)
  • 1 pahar de vin
  • 2 pulpe și 2 șolduri de pui (de găină, fierte-n supă, în cazul de față)

Preparațiune:

Începem ca pentru orice pilaf, cu călitul cepei tăiate și al morcovului ras, la foc mediu. În cazul de față, nu mă pot abține să nu vă spun că, din cauză de lene și răzătoare de slabă calitate, am făcut morcovul fâșioare cu instrumentul de curățat și l-am mărunțit apoi cu cuțitul.

După ce s-au călit, adăugăm ciupercile, mai completăm cu ulei, dacă e nevoie, mai reducem focul, dacă e musai, punem capac și așteptăm să se înmoaie. Adăugăm pulpele, sare și piper și le prăjim puțin. Adăugăm vinul și, dacă sunt fierte, ca ale mele, așteptăm doar să se evapore alcoolul din vin. Dacă-s proaspete, după ce s-a evaporat alcoolul, adăugăm apă și aplicăm metoda pentru pilaf (adică le înăbușim până se pătrund). Apoi, adăugăm hrișca spălată  și o cantitate egală de apă. Sărăm și pipărăm, dacă mai e nevoie. Fierbem în continuare. Mai aruncăm un ochi din când în când. După ce a absorbit toată apa, punem în farfurie și mâncăm cu poftă.


PS: dacă bugetul e de austeritate, înlocuim carnea cu inimi și pipote de pui. Înăbușitul durează puțin mai mult, dar cum hrișca fierbe repede, tot mâncare rapidă se cheamă că am făcut.

5 gânduri despre „Pilaf de hrișcă cu ciuperci și vin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.