Ce poți face cu două ouă (5): pseudo-blinele dintr-un ou

Pseudo pentru că voi fi anunțată, cu certitudine, că se fac din făină de hrișcă și-s mici cât cele americane. În realitate, vorbiți despre blinî. Da, una din rețetele clasice e cu făină de hrișcă, drojdie, și-s cât fundul tigăii, deloc mici. Dacă vreți tradiționalisme, apoi doresc să vă informez că se fierb în apă sau lapte, iar apoi se dau la cuptor, rulate sau sub formă de tort cu umplutură dulce ori sărată. În realitate, tiotea Paraska le face cu ce are, inclusiv făină de grâu. Iar blinciki e diminutiv, preluat de moldovenii post-sovietici sub formă de blinele.

Și dintr-un ou pentru că ajung pentru doi oameni, iar voi sunteți inteligenți și știți să înmulțiți, dacă sunteți mai mulți.

Acestea fiind zise, să știți că am furat jumătate de rețetă, după cum urmează:

 • 1 ou (obligatoriu, deci nu l-am furat)
 • zeama și coaja rasă de la 1/2 mandarină (furată)
 • 150 ml de lapte bătut (furat de la colegele de facultate, acum o mie de ani)
 • 4-6 linguri de făină, din alea cu vârf
 • 2 lingurițe de miere
 • 1/3 pliculeț de praf de copt
 • 1 pișcătură de sare
 • unt

Apoi:

 • 150 g de Iute de Sebiș, brânză frământată pusă la iuțit, cum ar veni
 • 2 linguri de miere
 • 1 linguriță de chimen prăjit în tigaie

Bateți toate ingredientele lichide și coaja de mandarină cu telul. Adăugați făina, treptat, până obțineți un aluat cu textură de smântână groasă. Adăugați praful de copt. Unii zic că trebuie lăsat aluatul la hodină, eu nu l-am lăsat, voi faceți cum credeți.

Ca să nu avem vorbe de scădere, cantitatea de făină e inexactă cu un scop, la clătite și blinî: ce absorb lichidele depinde de calitatea și tipul făinii.

Încingeți tigaia. Ungeți-o cu o alună de unt înainte de fiecare serie de blinele. Dacă sunteți obsedați ca mine, o și ștergeți cu un prosop de hârtie între serii. Luați un polonic mic și turnați cu el buline de aluat în tigaie. Dacă vi se pare că-s prea groase, lățiți-le puțin cu fundul polonicului. Iar dacă nu vă ies perfect rotunde, vă garantez că se mănâncă și așa.

Ați terminat? Până se răcesc puțin, amestecați brânza iute cu mierea și chimenul. Dacă nu vă place ideea, înlocuiți cu ce vreți voi (dulceață, miere, brânză de veci îndulcită, urdă). Faceți o poză, puneți-o pe Facebook.

Mâncați cu poftă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.