Iepurele, fonta și blonda

După cum vă ziceam ieri, am pornit după apă și tăvi joase pentru foi cu miere. M-am întors cu un vas de friptură cu capac, din fontă, un iepuraș (după gust, îl bănuiesc a fi de casă și oarecum imatur) și două blonde belgiene. Beri, de abație. Bombănind că eu voiam brune și nu erau pe nicăieri. S-a dovedit că, de fapt, planetele s-au aliniat foarte bine, după cum vă voi explica mai jos.

Am aruncat un ochi pe internet am văzut că ienupăr n-am, dafinul nu-mi place și am decis că știți ce, fac eu ceva și vedem ce iese. A ieșit bine, dar vita se împacă mai bine cu berea, după părerea mea. Când o vâna cineva pentru un urecheat sălbatic, promit să revin asupra subiectului cu codiță pufoasă și cu impresii post-producție. Ceva îmi spune că ar fi mariajul ideal, care nu scârțâie pe niciunde.

Așadar, se ia 1 iepure de casă fără cap și organe. Se tranșează în așa fel încât să aibă cât mai multă carne pe oase (mi-au rămas coastele, gâtul și coada deoparte, le las la congelator pentru vreo potențială vegeta de lux, adică supă concentrată). Se curăță 1 ceapă de apă, 2 morcovi și 2 păstârnaci, și vreo 3 căței de usturoi mai supradimensionați.

Se toarnă 1 lingură de ulei în noul vas de fontă, se încinge, se prăjește puțin carnea pe toate părțile. Se scoate din vas. Se mai adaugă 1 lingură de ulei și se perpelesc și morcovii și păstârnacii tăiați rondele mai mărișoare. Se scot. În uleiul rămas, se călește ceapa tocată, iar apoi, spre sfârșit, se aruncă și usturoiul. Se adaugă 2 linguri de muștar de care-aveți și se amestecă puțin. Eu am avut și simplu, și cu boabe, așa că am pus de amândouă.

Se reconvoacă adunarea generală în vas, se toarnă vreo 500 ml de bere blondă (nu prea amară, dacă se poate) și se dă un clocot. Motivul principal e că iepurașul de față e nițel fad și, spre deosebire de vită și vânat, care-s mai tari la gust, o bere brună sau mai amară i-ar cam tăia din savoare.

Se sărează sosul, se adaugă un pumnișor de mălai și se dă la cuptor, la foc mediu (180 de grade) vreun ceas.

Se mămăligește o mămăligă sau se cartofește un piureu și se mănâncă.

Publicitate

3 gânduri despre „Iepurele, fonta și blonda

  1. Draga mea gospodina,
    Sunt sigura ca si reteta ta a iesit extra dar, pe aici pe unde sunt eu, departare 1500 km cu aproxim. de CASA, normal de ROMANIA, iti dau o reteta extra cum se prepara „bietul” animalutz de AUSCHWITZ, cum ii spuneam eu, caci mie, sincer nu mi-a placut carnea fada de acest biet animalutz niciodata.
    Dar de cand sotul meu prepara reteta lor de pe aici, imi place foarte mult !!!!
    Avem nevoie de: un iepure, normal, 200g piept porc, sau slaninuta afumata (astea tocmai ca iepurele are carne slaba si fada (tatal meu, DUMNEZEU sa-l ierte, punea 24 de ore iepurele in baitz din ceapa, morcovi, apa si otet), cinci cepe echalotte (sau doua cepe mari rosii), 100g stafide, 100g prune uscate, 3 catei de usturoi,o ligurita cimbru, optional 1 foaie de dafin, doua doze de bere de buna calitatate (fffffff important!!!), 100g unt pentru prajit, sare si piper (doua lingurite).
    Preperare:
    – intr-o oala se pune untul, se caleste UN PICUTZ ceapa taiata bucatele si usturoiul, se pun bucatile de iepure si bucatelele de piept de porc sau slaninuta si se prajesc pana prind o culoare rumena, se adauga stafidele, prunele, se intorc toate un pic sa se imbucheteze aromele, se adauga cimbrul, sare, piper (doua lingurite), un pahar de apa si apoi berea din cele doua doze si se lasa sa fiarba aproximativ o ora, la foc moderat. Noi lasam sos mai apos ca ne place peste cartofi natur!!!!
    Minunatie !!!!!! Nu-mi placea,acum imi place !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pofta buna draga mea gospodina !!!!

    • Dragă Herta,
      Nu-s mare gospodină, dar mulțumesc pentru rețetă. Și mie mi se pare puțin cam fadă carnea de iepure de casă, așa că voi încerca sigur rețeta ta la următorul iepuraș pe care-l prind la reducere. 🙂

    • Draga mea gospodina, permite-mi sa-ti spun asa pentru ca din tot ce poti, te „gospodaresti” si reusesti sa scoti si profit si o mancare excelenta. Asta consider eu o ADEVARATA „GOSPODINA”. Iti multumesc ca m-ai citit si da-mi voie sa fac o mica rectificare la reteta de „iepure in sos de bere ,stafide si prune uscate”. O singura doza de bere bruna din cea mai buna calitate, adica mai dulcie un picut (mama mea draga, DUMNEZEU sa-i inalte sufletul in LUMINA LUI ADEVARATA spunea ca” berea daca nu-i amara nu-i bere”), ea neband nici un fel de alcool, dar tatal meu chiar facea vinul lui si tuica lui in cele mai mici detalii si la cele mai inalte calitati pe care le degusta in cel mai inalt ritual la orice masa, adica mai mult de un paharel de tuica de 60° si mai mult de un pahar de vin negru (din strugurii nostri bineinteles) (cu sifondaca doreai, adica shpritz) NICIODATA.
      Daca ii cereai un „mic plus” de ceva, foarte galant, iti spunea ca „plusurile sunt pentru ai betivi” si la crasma poti avea cat doresti. Adevarat ca, dupa un paharel de tuica de 60°, adevarata MINUNE LA ORGANISM, si un vin gen TOKAY, sincer ziceai ca-i sange de taur ce vin facea, foarte usor dulce( asa erau strugurii nostri, dulci de se lipeau degetele cand ii strangeai in palme) chiar nu mai aveai nevoie de PLUS. El spunea ca toate sunt pentru sanatate. Si chiar la 67 de ani, cand a fost accidentat mortal la Brasov de un netrebnic, la autopsie avea toate organele ca un tanar de 16 ani.
      Scuza-ma, m-a luat valul si am divagat de la subiect. Deci, o singura doza de bere din alea bune tare, nu straine ca sunt, of daca ai sti cum se fac pe aici, nici adevarata drojdie de bere nu au si sunt nr. 2 in productia de bere. Asa ca ACASA, in ROMANIA eu cred ca un URSUS rege adevarat al berii la gust este bipbip ok. Glumeam, imi este nespus de dor de foarte multe produse romanesti; aici nu am decat un magazin la 100 de km, nu prea putem merge , mama sotului are 96 de ani si este aproape mobilizata, si in tara nu am mai fost de 6 ani batuti in cuie. Asa ca, produse ADEVARATE, suntem INCA BINECUVANTATI ca ACASA, in ROMANIA avem INCA ADEVARATII NOSTRI TARANI CU PRODUSE ADEVARATE !!!!!!!!! Cat ADEVAR am inghesuit intr-o singura fraza.
      Te imbratisez draga mea GOSPODINA si daca doresti, mai schimbam in viitor ceva „gospodareli”, a ta cititoare si aprecietoare, VERA .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.